Thursday 29 November 2012

PANDUAN BAGI PESAKIT KANSER.

SEMASA DALAM TEMPOH RAWATAN KANSER, PESAKIT KANSER DISARANKAN CUBA ELAKKAN ATAUPUN KURANGKAN KADAR PENGAMBILAN MAKAN-MAKANAN BERIKUT:

1)        Makanan yang berkarbohidrat tinggi kerana sistem penghadaman badan akan menukarkan karbohidrat menjadi gula  seperti nasi.  Ianya dapat ditukar kepada gula melalui sistem badan kita. Gula merupakan makanan bagi sel-sel normal dan juga sel-sel kanser. Dengan menghadkan keupayaan sel kanser untuk membiak, vitamin B17 akan dapat bertindak secara lebih tertumpu kepada sel kanser yang sedia ada.

2)        Bahan makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi atau pun 'sweetener' tiruan (artificial. Sweetener yang bersumberkan dari bahan semulajadi seperti madu asli dan juga daun stevia adalah digalakkan.

3)        Kurangkan pengambilan makanan laut (seafood) seperti ketam, sotong & udang ketahap paling minima. Gamat juga tidak digalakkan (makanan ini dapat menyuburkan sel kanser).

4)        Cuba elakkan minuman yang mempunyai kadar caffeine yang tinggi seperti teh, kopi dan coklat kerana caffeine menyuburkan sel kanser.

5)        Kurangkan makanan yang berprotin tinggi kerana lebihan protin akan semakin menyaluti sel kanser menyebabkan B17 mengalami kesukaran menembusi sel kanser. Banyakkan makanan seerti nenas yang mempunyai Bromelain. Bromelain membantu memecahkan selaput protin pada sel kanser.

7)        Jangan makan Ikan bersisik seperti ikan haruan, ikan merah, ikan gelama & sebarang jenis ikan yang bersisik.  (Contoh ikan tidak bersisik yang boleh dimakan, seperti ikan tongkol, ikan yu, ikan salmon, ikan kembung, ikan keli, ikan patin & lain-lain - Ikan yang tidak mempunyai sisik & berada di laut dalam dipercayai mempunyai kandungan Omega 3 yang sangat tinggi, Omega 3 merupakan anti kanser).

6)        Elakkan mengambil makanan segera & sebarang produk yang mengandungi bahan pengawet yang banyak terutama makanan dalam tin seperti ikan sardin, makanan jeruk, pencecah pembuka selera seperti budu, belacan dsb..


AMALKAN MEMAKAN MAKANAN BERIKUT:

1. Buah-buahan seperti epal, anggur kerana buah-buahan ini memunyai kandungan B17
2. Buah nenas kerana kandungan Bromelain
3. Buah betik (papaya) kerana kandungan
4. Buah limau kerana kandungan vitamin C yang tinggi.